Om
Egil är tredje generationen i huset
Egil Falke arbetar i samma lokaler som sin mamma och mormor en gång jobbade i. Rötter har betydelse, berättar hemvändaren.
(Artikel från HelgaGotland.se 7 MARS 2020 19:09)
Butiken Franchells på hörnet S:t Hansgatan/Bremergränd vid S:t Hansskolan är rena släkthistorien. Egil Falke sprang i lokalerna redan som barn.
– Mitt första minne från den här lokalen är att mormor sitter och drejar där inne där mitt kontor ligger i dag. Jag minns doften från popplarna utanför vid S:t Hansskolan, säger Egil Falke.
Hans mormor och morfar ägde fastigheten på 1960-talet.
– De hade tänkt bygga och sälja lägenheter i huset, men då hittade man gamla takmålningar från 1600-talet, gjorda av konstnären Johan Målare. Det blev stopp för planerna och morfar gick i konkurs. Han fick sälja huset för en spottstyver och det blev Stockholms byggmästarförening som köpte det. Föreningen är en bra hyresvärd, men jag har hört av mig till dem med jämna mellanrum genom åren och sagt att jag är intresserad att köpa tillbaka huset om de någon gång vill sälja, säger Egil Falke.
Huset har en speciell ställning i släktens historia.
– Mormor, som hette Thea Franchell och var keramiker, dog för snart 17 år sedan och då tog morsan över butiken. Hon i sin tur sålde stickade tröjor och annat konsthantverk. Då hette butiken Thea Form och idag heter den Franchells, så mormor har på sätt och vis följt med utvecklingen i butiken, säger Egil Falke, som nu är tredje generationen i samma lokal.
Egil hamnade i Göteborg och arbetade på banker under många år. För den som blickar tillbaka på sitt liv kan en yrkeskarriärs vändningar kännas styrda av tillfälligheter.
– Jag har arbetat med många olika saker genom åren och när jag och min fru bestämde oss för att flytta till Gotland så började jag arbeta på distans för ett litet internationellt handelshus, säger Egil Falke.
Företaget är specialiserat på pappershandel och med tiden har Egil lärt sig yrkets alla hemligheter.
– I dag sitter jag och handlar med råvaror. Vi köper papper i framförallt Europa och Nordamerika, och skeppar det till bland annat Asien och Mellanöstern. Om en kund i exempelvis Pakistan köper tio containrar kartongpapper, så kräver det viss specialkunskap för att kunna veta hur man på bästa sätt fraktar det dit, och inte minst säkrar upp att man får betalt för godset, säger Egil Falke.
Arbetet innebär att han sitter framför en dator med telefonen redo. Det kan skötas från nästan vilken plats som helst vilket passar bra när man väljer att bosätta sig på en ö i Östersjön.
– Barnen går här inne på S:t Hansskolan och de kommer dagligen förbi och hälsar på här på kontoret. Vem vet, kanske blir någon av dem den fjärde generationen i butiken.
Butiken säljer idag mer exklusiva inredningsdetaljer och designföremål. Eftersom butiken inte är Egils huvudsysselsättning så hade han ingen särskild inriktning när han startade butiken, utan har helt enkelt valt att köpa in och sälja sånt som han själv gillar.
– Saker du hittar här hittar du inte på andra ställen på ön, eller ens i landet. Jag förstår att det inte är för alla, men det är väldigt kul när kunder gillar de lite mer skruvade sakerna jag säljer.
Butiken håller öppet när Egil är på plats på kontoret, försäljningen är ju inte huvudsyftet.
– Det är trevliga avbrott för mig när det kommer in kunder i butiken, då får jag lite sällskap på jobbet. Det handlar inte bara om att sälja saker, halva grejen är att det ofta blir oväntade möten och samtal, vilket är väldigt givande.